Myjka bębnowa

To urządzenie przeznaczone do ciągłego (na bieżąco) mycia warzyw okopowych. Warzywa podane do kosza zasypowego następnie wsypuje się do bębna obrotowego zanurzonego w wodzie, który zawieszony jest nad zbiornikiem, gdzie warzywa ocierając się o siebie, myją się. Bęben zamocowany jest na rolkach lub na pasach, walec może być w postaci prętowej lub blachy z otworami, z kolei kształt bębna jest okrągły. Woda, która jest zgromadzona w dolnym zbiorniku, jest filtrowana i przekazywana w obiegu zamkniętym wewnętrznymi natryskami do części wstępnej bębna. Myjka bębnowa w całości jest wyprodukowana z blachy stalowej, z kolei bęben – z blachy perforowanej. Niektóre myjki bębnowe do warzyw posiadają płynną regulacja obrotów bębna, bęben ze stali nierdzewnej oraz całą konstrukcję pokrytą cynkiem.

Zastosowanie myjki bębnowej

Myjka bębnowa współcześnie ma szerokie zastosowanie w produkcji rolniczej. Dzięki niej producent warzyw dostarcza je do konsumentów bez zabrudzeń. Rolnicy dostarczają do hurtowni, sieci handlowych czy klientów indywidualnych czysty towar, który został oczyszczony z zabrudzeń i dokładnie umyty. W tym między innymi pomagają im myjki bębnowe, obok płuczek i szczotkarek.

Myjka bębnowa do mycia warzyw, pracująca na bębnie obrotowym dokładnie myje świeże i zebrane warzywa, usuwa z nich również ziemię i małe kamyczki. Warzywa w trakcie mycia są zanurzone częściowo lub całkowicie w wodzie.

Obecnie trudno wyobrazić sobie produkcję rolniczą, szczególnie tę na szerszą skalę, bez wykorzystania myjek bębnowych czy podobnych urządzeń do oczyszczania warzyw z brudu polowego. Sieci handlowe, hurtownie i konsumenci wymagają nie tylko towaru najwyżej jakości, ale również estetycznie podanego.